Кулинарно пътешествие из едни от най-интересните държави в света, рецепти и интересни факти.

Торта червено кадифе

Торта червено кадифе
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • ЗА БЛАТОВЕТЕ
  • брашно - 2 ч.ч. и половина
  • какао - 2 с.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 300 г
  • мътеница - 240 мл (на стайна температура)
  • олио - 200 мл.
  • бял оцет - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 115 г (на стайна температура)
  • растителна боичка - червена
  • ванилия екстракт - 2 ч.л.
  • ЗА КРЕМА
  • готварска сметана - 300 мл (студена)
  • крема сирене - 450 г (стайна температура)
  • пудра захар - 190 г
  • ванилия екстракт - 1 ч.л.



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Пускаме фурната на 175 градуса да загрява.

2 .В купа слагаме брашното, какаото, содата и солта. Разбъркваме много добре и оставяме настрани.

3. В друга купа слагаме маслото и захарта и разбиваме с миксер около три минути. Добавяме първо 1 яйце и разбиваме добре. После добавяме и другото и пак разбиваме добре с миксер. Трябва сместа да е гладка и хомогенна. Добавяме олиото, оцета, ванилията, мътеницата и разбъркваме добре с шпатула.

4. Добавяме по малка част от сухите продукти и разбъркваме с шпатулата. Така, докато сместа от сухите продукти не се изчерпа. Накрая слагаме червената растителна боичка. Аз лично съм използвала течна и съм сложила 6 капки.

5. Разделяме сместа в две и подготвяме 20 см тавички, намазани с олио и поръсени с брашно. На дъното слагаме хартия за печене.

6. Печем 35-40 минути, докато клечката за зъби от центъра не излезне суха. След това слагаме другата част от сместа да се пече и тя за около 35-40 минутки на фурна. Когато са готови блатовете стават високи и равни.

7. Чакаме да се изстудят първо във формата им малко и тогава я махаме и ги оставяме напълно да се изстудят без формата.

8. Слагаме в купа крема сиренето, пудрата захар и ванилията. Започваме да разбъркваме с миксер. В друга купа слагаме готварската сметана и разбиваме, докато не стане много гъст. След това е готов, за да го смесим при крема сиренето.

9. Режем тънка част от върха на блатовете и ги трошим в купичка на малки парченца.

10. Слагаме единия блат торта и го мажем добре с крем. После втория и го мажем добре и него. След това слагаме останалия крем отстрани.

Начупените парченца от блата поръсваме хубаво по Червеното кадифе и по страните на тортата, като си помагаме с ръце.

11. Слагаме в хладилник за минимум 3-4 часа и е готова.

Тази торта Червено Кадифе става ефирна и подходяща за празник или просто да зарадвате семейството :)

Добър апетит!