Нахутът се накисва във вода от предната вечер. Сменя се водата и се слага да ври поне час и половина.
През това време се подготвят зеленчуците. Праз лукът и морковите се почистват и режат на кръгчета. Почистеният чесън се реже на ситно.
Зеленчуците се слагат в тиган и се задушават с малко мазнина и вода. След като се задушат, се прибавят чушките, почистени и нарязани на дребно. Като омекнат и те, се прибавят доматите. Ако не разполагаме със пресни, спокойно могат да се използват такива от консерва.
Идва ред на подправките - сол, лют червен пипер, куркума, джинджифил, кориандър, черен пипер. Ястието се разбърква се и прибавя към нахута.
Ако водата на нахута е много, предварително се отсипва от нея, а ако е малко - се долива топла вода до желаната гъстота.
Яхнията се вари още 10-15 мин.
Сервира се поръсена с пресен магданоз.
Нахут яхнията е много вкусна.