Кулинарно пътешествие из едни от най-интересните държави в света, рецепти и интересни факти.

Нахут яхния

Нахут яхния
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • нахут - 350 г суров
  • праз лук - 2 - 3 стръка
  • зехтин - 4 с.л. или олио
  • моркови - 2 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • чушки - 2 бр.
  • домати - 1 ч.ч. смлени
  • лют червен пипер - 1 щипка
  • куркума - 1 ч.л.
  • джинджифил - 1 ч.л. смлян
  • кориандър - 1/2 ч.л. смлян
  • черен пипер
  • сол


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нахутът се накисва във вода от предната вечер. Сменя се водата и се слага да ври поне час и половина.

През това време се подготвят зеленчуците. Праз лукът и морковите се почистват и режат на кръгчета. Почистеният чесън се реже на ситно.

Зеленчуците се слагат в тиган и се задушават с малко мазнина и вода. След като се задушат, се прибавят чушките, почистени и нарязани на дребно. Като омекнат и те, се прибавят доматите. Ако не разполагаме със пресни, спокойно могат да се използват такива от консерва.

Идва ред на подправките - сол, лют червен пипер, куркума, джинджифил, кориандър, черен пипер. Ястието се разбърква се и прибавя към нахута.

Ако водата на нахута е много, предварително се отсипва от нея, а ако е малко - се долива топла вода до желаната гъстота.

Яхнията се вари още 10-15 мин.

Сервира се поръсена с пресен магданоз.

Нахут яхнията е много вкусна.