Кулинарно пътешествие из едни от най-интересните държави в света, рецепти и интересни факти.

Оригинална испанска паеля

Оригинална испанска паеля
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • пилешко месо - 2 броя, обезкостени и без кожа пилешки гърди
  • скариди - 500 г сурови
  • зехтин - 3 с.л.
  • лук - 1 средно голяма глава
  • чесън - 2 скилидки
  • чушки - 1 средно голяма червена пиперка и 1 зелена
  • домати - 2 броя, големи
  • грах - 150 г замразен
  • ориз - 500 г за паеля
  • бульон - 1 л. пилешки
  • шафран - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Почистете скаридите и нарежете на парчета пилешко месо. Загрейте малко зехтин в широк тиган и запържете до омекване нарязания лук и чесън.

След това прибавете пилешкото и разбъркайте. Оставете да се запържи добре. Прибавете почистените и нарязани чушки и гответе за още 5 минути.

Загрейте междувременно пилешкия бульон, за да е горещ и да не се спира кулинарния процес. Прибавете нарязаните домати и варете още 5 минути. Сипете ориза и долейте 500 мл гореща вода.

След 5 минути долейте бульона и разбъркайте хубаво. Щом кипне, намалете котлона и оставете да къкри за 15 минути.

Разбърквайте и добавете след това скаридите, граха, шафрана със сол и черен пипер на вкус. Продължете готвенето още 10-15 минути, докато течността се абсорбира.

Снемете от котлона и покрийте съда с паелята с голям капак и лист алуминиево фолио, за да се запари за 5-10 минути преди сервиране.

Поднесете оригиналната испанска паеля с малко скълцан пресен магданоз и малко прясно изцеден лимонов сок.

Към така приготвената паеля могат да се добавят и сготвени миди с черупките.