Кулинарно пътешествие из едни от най-интересните държави в света, рецепти и интересни факти.

Ябълков сладкиш с грис

Ябълков сладкиш с грис
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • ябълки - 6 бр. (приблизително 150 г всяка)
  • лимонов сок - 6 супени лъжици
  • масло - 90 г
  • бадеми - 75 г, смлени
  • яйца - 2 бр. (кл. М)
  • захар - 150 г
  • сол
  • мед от акация - 125 г
  • лимонова кора - 1 ч.л. настъргана органична
  • портокалова кора - 1 ч.л. настъргана органична
  • кисело мляко - 375 г ( 8% - 10% овче и др. с висока масленост)
  • грис - 300 г пшеничен (пълнозърнест фин грис от лимец)
  • бакпулвер - 3 ч.л.
  • портокалов сок - 175 мл
  • захар - 1 с.л. за поръсване





НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обелете ябълките. Нарежете ги на половинки и направете прорези на около 1/2 см дълбочина от кръглата страна.

Полейте ги със 2 супени лъжици лимонов сок и оставете настрана.

Разтопете маслото за тестото.

Препечете бадемите в тиган без мазнина.

Разбийте яйцата, 75 г захар и щипка сол с ръчен миксер за 5 минути, докато се сгъстят и удвоят обема си. Добавете 75 г мед, лимонова и портокалова кора, масло и киселото мляко.

Смесете грис, бадеми и бакпулвер, добавете, като разбъркате за кратко 2 супени лъжици лимон и 2 супени лъжици портокалов сок към сухата смес.

Разстелете тестото за грис сладкиша върху намазнена тава (40 х 34 см) или 2 по малки форми. Поставете половинките на ябълковите с разрезите отгоре.

Печете ароматния ябълков сладкиш в горещата фурна на 190 градуса на обикновена фурна или (170 градуса с вентилатор ) в средата на фурната за 35 минути.

Излейте в малка касерола останалия портокалов и лимонов сок, 75 г захар и 50 г мед да заври 5 минути.

Прободете горещия сладкиш няколко пъти с клечка за зъби. Разпределете сиропа върху сладкиша с лъжица. Оставете приготвения сиропиран сладкиш да се охлади и поръсете с пудра захар.

Съвет: Универсалното маслено тесто на сладкиша има страхотен вкус и с други плодове. Вземете тези плодове, които харесвате харесвате, например круши, череши, малини. Дори и с плодове от компот кайсии, праскови, той остава зашеметяващ. Грисът е източник на селен за тялото (и ума ни)

Съвет: Консумирайте грис като източник на селен. Тялото ни използва селен в комбинация с други хранителни вещества, включително витамин Е - като антиоксидант. Добавянето на достатъчно селен в храненето и диетата - допринася за засилване на имунната система и предотвратява инфекции.

Чрез консумация на грис увеличаваме приема на В-комплекс витамини, особено фолиева киселина и тиамин. B-комплекс витамините поддържат метаболизма.

С консумацията на грис си осигурявате 37 микрограма селен, което е 2/3 нужния дневен прием според препоръките.