Кулинарно пътешествие из едни от най-интересните държави в света, рецепти и интересни факти.

Тайландска морковена салата

Тайландска морковена салата
Когато хората чуят салата, си мислят, че приготвянето ще е много лесно и бързо, но тази тук изисква повече работа.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • моркови - 500 г
  • джинджифил - 20 г пресен корен
  • горчица - 2 с.л. в стар стил, на зрънца
  • къри - 2 - 3 щипки или на вкус (на прах)
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. прясно смлян
  • кориандър - 2 с.л. листа
  • сметана - 200 г кокосова или готварска /35%/
  • сол - на вкус




НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Тази тайландска морковена салата е огромна изненада за мен. Невероятно вкусна и апетитна, въпреки на пръв поглед многото подправки. Вече е в любимия ми списък със салати, макар че първоначално гледах на нея скептично и дълго отлагах да я пробвам. Веднъж обаче опита ли се, става любима.

Морковите се почистват и сваряват ал денте. Процесът се доближава повече до бланширане, защото целта е да не омекват, а останат леко хрупкави. За целта веднага трябва да се пробват с вилица, защото според дебелината им ще зависят и минутите, които ще са им нужни, за да са готови. Веднага след това се изваждат от врялата вода, за да не продължат да се готвят.

Обливат се със студена вода и се оставят да изстинат.

Приготвя се ароматният сос за салатата, като се смилат листата от кориандър със джинджифила - обелен. Ако листата са сушени, просто се натрошават, а коренът от джинджифил може и да се настърже на фино ренде.

Към тях се слагат горчицата, солта, лимонов сок, черен пипер - по-едро смлян ако е възможно, къри и сметаната. Разбърква се.

Морковите се нарязват на лентички и се смесват със соса.

Морковената салата се поднася охладена или както е на момента - със стайна температура.

По желание се доовкусява с още от съставките за соса.

Добър апетит.