Гъбите се почистват внимателно със суха кърпа или салфетка без да се нараняват. Не се мият под вода. Те са култивирани и растат върху дървени трупчета, затова са чисти.
Отстранява се пънчето. Нарязват се на филийки около 5 мм. и се запържват в сгорещеното масло при често разбъркване.
Щом добият златист цвят се свалят от котлона и се прибавят наситнените пера зелен лук. Гъбите в масло се сервират горещи.
Пресни гъби Шийтаке могат да се закупят от магазинната мрежа. Основната им консумация е в Япония и Китай.
Също така гъбите Шийтаке носят и друго наименование, императорска гъба, защото в древни времена тази гъба основно се е приготвяла за императорското семейстово.
Тя е символ на здраве и дълголетие, съдържа изключително много минерали и витамини. В миналото тя е била само диворастяща, но днес вече е основно култивирана.
Отличават се с различен аромат и масленост и са невероятно вкусни. Винаги се приготвят само с масло.
Гъбите Шийтаке в Масло са много вкусни.