Кулинарно пътешествие из едни от най-интересните държави в света, рецепти и интересни факти.

Гъби Шийтаке в масло

Гъби Шийтаке в масло
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • гъби шийтаке - около 300 г пресни
  • масло - 30 - 40 г
  • зелен лук - 3 стръка
  • сол


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Гъбите се почистват внимателно със суха кърпа или салфетка без да се нараняват. Не се мият под вода. Те са култивирани и растат върху дървени трупчета, затова са чисти.

Отстранява се пънчето. Нарязват се на филийки около 5 мм. и се запържват в сгорещеното масло при често разбъркване.

Щом добият златист цвят се свалят от котлона и се прибавят наситнените пера зелен лук. Гъбите в масло се сервират горещи.

Пресни гъби Шийтаке могат да се закупят от магазинната мрежа. Основната им консумация е в Япония и Китай.

Също така гъбите Шийтаке носят и друго наименование, императорска гъба, защото в древни времена тази гъба основно се е приготвяла за императорското семейстово.

Тя е символ на здраве и дълголетие, съдържа изключително много минерали и витамини. В миналото тя е била само диворастяща, но днес вече е основно култивирана.

Отличават се с различен аромат и масленост и са невероятно вкусни. Винаги се приготвят само с масло.

Гъбите Шийтаке в Масло са много вкусни.