Кулинарно пътешествие из едни от най-интересните държави в света, рецепти и интересни факти.

Гьоза

Гьоза
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • чесън - 2 бр. скилидки
  • джинджифил - 3 см пресен
  • лют пипер - 1/2 ч.л.
  • гъби - 200 г
  • пролетен лук - 1 връзка
  • моркови - 3 бр.
  • сусамово масло - за пържене
  • соев сос - 2 - 3 с.л.
  • сироп от агаве - 1 с.л.
  • оризов оцет - 2 - 3 супени лъжици
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • сол
  • черен пипер
  • азиатска смес от подправки
  • кориандър - пресен или сушен
  • ЗА ТЕСТОТО НА ГЬОЗА
  • питки за гьоза - 25 - 30 (iли готови питки за гьоза)
  • брашно - 250 г тип 550
  • вода - 170 г
  • сол - 2 ч.л.




НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Колкото и голям да е светът, изглежда, че всички култури имат едно общо нещо: Те обичат кнедли.

Това са равиолите в Италия. В Русия ги наричат ​​пелмени. В Южна Америка го наричат емпанадас. В САЩ кнедли. И в Азия има безброй имена за това щастие, скрито в парче тесто: Джиаодзи се нарича при китайците, Манду при корейците, а в Япония ги наричат ​​Гьоза. И точно затова се спрях.

„Ключът към успеха е търпението“ е една от многото красиви китайски мъдрости. И точно това се изисква от вас при подготовката на гьоза. Затова отделете време и гледайте на подготовката по-скоро като на вид медитация - тя работи доста добре с това. Защото резултатът е само УАУ и си струва всяка минута, която влагате в подготовката на гьоза. В крайна сметка не всички кнедли са еднакви. Във всяка страна те имат свой индивидуален вкус благодарение на използването на местни съставки.

Киселият вкус от оризовия оцет и лимоновия сок, солената подправка на соевия сос, лекият джинджифил и лют пипер и фината сладост на сиропа от агаве в комбинация с азиатските подправки, правят японската гьоза уникална. Кои зеленчуци в крайна сметка ще използвате зависи от вас. Азиатецът обича зеле и зелен лук - затова мисля, че е важно да сложите поне едно от тях в кнедлите. Иначе използвам това, което имам в хладилника.

В този сезон от изобилие на зеленчуци можете да комбинирате зеления лук с тиквички, моркови, зеле, гъби. Зелето с моркови и лук и месо, задушено в тигана. Запържих гьозата в тази рецепта и след това задуших с малко вода за 3-4 минути, но можете да ги приготвите на пара. В Азия, между другото, кнедлите обикновено се сервират като предястие. Но нищо не пречи да си ги хапвате като основно ястие.

Първо смесете съставките за тестото гьоза. Тестото трябва да е меко и да не залепва твърде много. Поставете в купа, покрийте с влажна кърпа и оставете да почива в хладилника за 45 минути.

Подготвяме се пълнежа докато си почива тестото.

Така или иначе е необходимо малко търпение, защото преди всичко трябва да измиете или обелите зеленчуците и да ги нарежете супер малки парченца. Разбира се можете да ги пуснете в комбайна и да съкратите времето. За нарязване на морковите просто използвах ренде (ако няма комбайн).

След това загрейте малко сусамово масло в тенджера. Първо запържете малко от азиатската смес от подправки и накрая добавете нарязаните си зеленчуци. Гответе ги кратко около 4 минути. Подправете зеленчуците с оризовия оцет, соевия сос, сиропа от агаве, лимоновия сок и сол и черен пипер и добавете малко кориандър.

Време е да извадим тестото (ако не ползваме готови питки от азиатския магазин).

Извадете тестото от хладилника и го разделете на около 20-25 парчета с добре набрашнени ръце. Разточете всяко парче на тънки, кръгли и тънки листи около два милиметра. Навлажнете леко ръба с вода, сгънете го като равиоли и притиснете ръба.

За целта вземете лист тесто и добавете лъжица от пълнежа. Добавете малко вода към краищата на тестото - това ще действа като лепило. Сега вземете гьоза в едната ръка, сгънете като за равиоли, така че тестото да се припокрива. Притиснете добре задната и предната половина. Между другото, има страхотни видео инструкции за правилното изкуство на сгъване в Интернет.

Сега можете да решите дали искате да приготвите на пара или да запържите в дълбок съд гьозата. Има комбинация от двата метода, като първо запържите с малко мазнина и след това добавите малко вода и задушавате на пара.

Загрейте незалепващ тиган с малко зехтин и сусамово масло, сложете в него всички гьоза и ги запържете. Когато основата се зачерви и е леко хрупкава, изсипете малко вода в тигана около 1 см и веднага сложете капак.

Задушавайте на пара, докато водата се изпари, това отнема около 3-4 минути. Всички тези варианти се предлагат в Азия. Можете също да ги пържите във фритюрник: 10 минути при 160 градуса. След това се насладете със соев сос (и може би малка гарнитура).

Ако ядете гьоза не просто като предястие, а като основно ястие, препоръчвам салата като гарнитура. Добър апетит !