Кулинарно пътешествие из едни от най-интересните държави в света, рецепти и интересни факти.

Японско шоколадово руло

Японско шоколадово руло
Време е да разнообразим рецептите малко, като преминем към десерта.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • БЛАТ ЗА РУЛОТО
  • белтъци - 4 бр.
  • захар - 50 г
  • жълтъци - 4 бр.
  • захар - 30 г
  • растително масло - 25 г сусамово
  • вода - 30 г гореща
  • брашно - 30 г за кекс
  • какао - 15 г на прах

  • МУС КРЕМ
  • шоколад - 70 г
  • сметана - 50 мл гореща
  • ягодова сметана - 200 мл студена за разбиване

  • ГАНАШ ЗАЛИВКА
  • масло - 50 г
  • шоколад - 150 г
  • сметана - 100 мл


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Загрейте фурната до 190 градуса.

Разделете жълтъците от белтъците. Добавете 50 г кристална захар към 4 белтъка на 3 порции.

Добавете 30 г кристална захар към 4 жълтъка и разбъркайте до побеляване.

Добавете 25 г бяло сусамово масло и разбъркайте до емулгиране, след това добавете 30 г гореща вода и разбъркайте.

Пресейте 30 г брашно за кекс и 15 г какао на прах и разбъркайте добре. Добавете меренгата от разбитите белтъци на 3 порции и разбъркайте добре всеки път.

Първият път е трудно да се смеси, така че с леки движения и с помощта на бъркалка се смесва.

Разстелете хартия върху тавичката за печене с размери 375 mm x 240 mm или 270 mm x 270 mm и изсипете тестото в нея.

Заравнете и потупайте дъното, за да отстраните големите мехурчета и печете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 11-15 минути. След изпичане, извадете от фурната, поставете хартия върху него и го оставете да изстине.

Направете крем мус. Сложете шоколада с 50 мл сметана, да се разтопи в микровълновата.

Другият начин е да сложете 50 мл сметаната в малка касерола и загрейте до 60 градуса.

Отстранете от котлона и изсипете топла сметана в купата с шоколада, за да се разтопи шоколадът. Изчакайте да се охлади шоколадовата смес.

След това разбийте ягодовата сметана на твърди връхчета и добавете добре охладената шоколадова смес. Разбъркайте, докато се смесят.

Когато се охлади платката за руло, поставете лист хартия и обърнете. Разпределете отгоре равномерно крема от ягодов шоколадов мус и го навийте на руло. Увийте цялото руло в хартия и после с фолио и охладете в хладилник за 1 час. Или само с хартия, по-голяма и завивате краищата като бонбон.

Направете шоколадов ганаш заливка.

Cложете сметаната в малка касерола и загрейте до 60 градуса. Отстранете от котлона и изсипете топлата сметана в купа със 150 г шоколад, за да се разтопи шоколадът.

Ако не се разтопи напълно, поставете дъното на купата на водна баня и разбъркайте до гланц. Добавете 15 г несолено масло, което е на стайна температура, за да се разтопи маслото, извадете от водната баня и го оставете да изстине.

Изчакайте да се охлади до стайна температура и леко да се сгъсти шоколадовият ганаш, преди да залеете рулото.

Можете с по-плътен и охладен ганаш да залеете и да декорирате с вилица или с по-топъл и течен за по -гладък ефект.

Аз избрах по-гъстия вариант. Изберете каквото ви харесва, като преди това, поставите рулото си върху решетка и тогава изливате ганаша.

Украсете допълнително по въображение и сте готови. Насладете се на това невероятно вкусно японско шоколадово руло. Да ви е сладко !